menu
Stefan, 35
“Hier begrijpen ze me”

Wat Gewoon Wonen betekent voor Stefan
Je moet hem niet op zijn nek zitten. En zeker niet tussen hem en zijn hond Sky komen. “Beperk je me te veel? Dan word ik pislink”, zegt Stefan (34). “Bij Gewoon Wonen weten ze dat. Hier begeleiden ze me, maar doen ze niet alsof ik een kind ben. Ze luisteren naar me. Ook als ik wil dat ze me even met rust laten.”

 


 

Stefan

Stefan heeft een plan. “Ik wil verhuizen. Naar een buurt met minder junks op straat. Het liefst binnen Den Bosch, naar West, waar ik ben opgegroeid. En naar een huis met een balkon of tuin.” Dat laatste wil hij vooral voor zijn zwarte labrador. “Die houdt van ‘buiten’, maar begint oud te worden en heeft artrose, dus steeds meer last van zijn botten. Hoe minder trappen hij loopt, hoe beter. Dit zijn z’n laatste jaren. Ik wil dat hij daarin het best mogelijke leven leidt. Met zo min mogelijk pijn.”

Laat thuiskomen
“Ik vind het fijn om met een hond te wonen”, zegt Stefan. “Vanwege het gezelschap. En omdat Sky naar me toekomt als ik over de zeik ben. Dan kalmeert hij me. Hij is geen officiële hulphond, maar helpt me wel.” Stefan kan snel boos worden en vindt het moeilijk zijn woede te bedwingen. Dat hoort bij zijn verstandelijke beperking. “Ik sla niet, maar kan wel behoorlijk schelden. Bijvoorbeeld als je me belazert. Als je iemand lastigvalt van wie ik hou. Of als je me behandelt als een kleuter die niet zelf kan kiezen.”

Stefan leeft behoorlijk zelfstandig en wil dat graag zo houden. Begeleid wonen is niets voor hem. Hij heeft dit wel jarenlang gedaan, maar trok het slecht. De strenge regels en constante aanwezigheid van begeleiders maakten hem steeds pissiger. “Het voelde alsof ik gevangen zat. ‘Wanneer komen de tralies?’, vroeg ik wel eens. Er mocht van alles niet. Na een bepaalde tijd thuiskomen, bijvoorbeeld. Of meer dan een paar minuten in de entreehal zijn. Brak je die regels, dan kreeg je meteen commentaar.”

Nooit direct ‘nee’
Op een dag stond een medebewoner in de entreehal op zijn taxi te wachten. “Ik zag hoe een begeleider hem wegstuurde om hij er te lang stond. Die medebewoner had moeite met praten, dus ben ik erbij komen staan. En heb ik de begeleider heel duidelijk gemaakt wat ik vond van zijn gedrag. ‘Wie betaalt jou nu eigenlijk?’, vroeg ik. ‘Waar komt jouw salaris vandaan? Van óns geld! Jij werkt voor ons. Daar hoor je naar te handelen.’ En ik vind dat ook echt, al weet ik dat weinig organisaties er op die manier naar kijken.”
Bij Gewoon Wonen kijken ze er wél zo naar, weet Stefan. “Als cliënten kiezen we bijvoorbeeld onze eigen begeleiders. Die zijn 24/7 beschikbaar, maar wij beslissen hoe vaak we hen zien. Zo krijg ik twee keer per week een uur iemand op bezoek. Tenzij ik geen tijd of zin heb. Dan bellen we.” Begeleiders zijn er niet om te controleren of hij zich wel aan de regels houdt. “Ze vragen me hoe het gaat. Ze helpen me met het lezen en schrijven van brieven. En als ik iets anders wil, kijken ze wat mogelijk is. Ze zeggen nooit direct ‘nee’.”


 

Ruzie voorkomen
“Als ik mijn begeleiding wil veranderen, gebeurt dat ook”, vervolgt Stefan. Een voorbeeld? “Kort geleden besloot ik om alleen nog diréct contact te hebben met mijn bewindvoerder. Niet meer via mijn begeleiders. Want ik kan dat prima zelf. En zo beperk ik het risico dat ruzie met mijn bewindsvoerder mijn band met begeleiders aantast.” Gewoon Wonen begreep zijn argumenten. Maar had ook ingestemd als ze die níét had begrepen: het is Stefans leven, dus hij bepaalt. Zijn wensen staan centraal.

Inclusief de wens om ruzie met zijn nieuwe bewindsvoerder te voorkomen. Daarvoor hebben zijn begeleiders hem geholpen een lijstje te maken. “Hierop staat wat ik van hem verwacht. En hoe hij het best kan reageren als ik per ongeluk een woedeaanval krijg. Mij even laten, bijvoorbeeld.” Wat er met zijn vorige bewindsvoerder gebeurd is? “Die deed moeilijk over artrosepillen voor Sky. ‘Te duur’, vond ze, dus moest hij maar pijn lijden. Terwijl ik het geld hád. Ik schold haar de huid vol. En toen wilde ze niet meer met me werken.”

Toekomst bouwen
Zijn nieuwe bewindvoerder heeft al gezegd dat Stefan meer financiële vrijheid kan krijgen. Zeker nu hij schuldenvrij is. “Ik heb duizenden euro’s afgelost. En weet uit de schulden te blijven.” Stefan is daar trots op. Zoals hij trots is dat hij van begeleid naar zelfstandig wonen is overgestapt – “op advies van een oud-begeleider die hier was komen werken. Wat hij vertelde, klopte: bij Gewoon Wonen ondersteunen ze me, maar beperken me niet. Ik ben zelfs aan het leren hoe ik mijn boosheid in toom houd. Tips als ‘tot 10 tellen’ helpen echt!”

Hij voelt zich nu rustiger en meer op zijn gemak dan ooit. “Lang niet meer zo gecontroleerd of opgejaagd. Daardoor voel ik ook ruimte om aan mijn toekomst te bouwen. Om bijvoorbeeld dat huisje te vinden voor Sky en mij.”

 

Stefan
Heb je een vraag of wil je iets met ons bespreken? Laat ons je terugbellen of mailen.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.